Rabu, 30 November 2011

Eh mak cik ni,beli sepaket kecik gula2 harga 60sen pun mintak plastik,handbag lagi besar drp guni beras,x muat beg ke

 Ha..ha... sambil tulis blog, sambil makan kek pisang wife aku buat.

"Eh makcik ni,beli sepaket kecik gula2 harga 60sen pun mintak plastik,handbag lagi besar drp guni beras,x muat beg ke"

Ayat ini aku petik dari seorang friend aku di FB, aku tertarik dengan post status member aku ini bukan nya apa saja nak lepaskan geram aku semata-mata. Tapi jangan salah sangka, aku bukannya geram dengan member aku. Tetapi aku geram dengan sesetengah masyarakat Malayisa yang berpendidikan dari sekolah menengah hingga ke university. Tak kahu la pulak kalau-kalau belajar tak habis....... 


Ni nak ceta pasal geram aku, semua bersangkut paut dengan beg plastik atau bekas-bekas makanan dan minuman pakai buang. Memang tidak dinafikan bekas-bekas makana pakai buang ini amat murah kalau dibandingkan dengan bekas-bekas kaca, seramik atau logam. Dan lagi kita nak ke beli karipap tiga biji Mak Cik gerai tu bagi piring atau mangkok. NI bukan beli ubat gigi dapat free magkok.

Jadi yang aku marah sangat ini dah pakai tu reti-reti la buang kat tongsampah, ini ko sepah-sepah kat tepi-tepi jalan sampai kat depan rumah aku pun ko libat kan. Ada sekali depan mata aku sebuah kereta agak mewah buatan Jepun ......sedar-sedar aku nampak melayang 2-3 bungkus bekas makanan polistrin. Aduh komon la.. tak kan semak sangat kot kereta korang .....sampai korang main lempar je bekas makanan yang ko dah gunakan.... tak boleh ke simpan sekejap jumpa patrol pump ko singah dan buang la sampah tu, susah ke.....OOOOOOOOOOOOOOO kalau nak kencing ke berak ke pandai pulak ko cari petrol pump, kenapa tak ko keluarkan je nozzle ko tu kat tingkap, kan lagi senang.

Apa-apa pun sedarlah diri, Malaysia ni bukan nya kecil, kalau ko buang sampah macam tu tentu anak beranak cucu cicit akan follow,  jadi sebelum bumi Malaysia ni ko tengelamkan dengan sampah baik kita sama-sama menjaganya. Tak susah kan.

~sekian~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan