Ahad, 6 September 2015

Cerita apa yang menarik

Berbulan berjauhan dengan anak dan istri, masa berlalu agak pantas kekadang membosan kan kekadang menyeronokkan. ok now time to family.
 

Rabu, 10 Jun 2015

SJCAM SJ4000

Pengalaman bercuti memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata, kini ramai diantara kita memilih untuk merakam kan pengalamn bercuti dalam bentuk gambar, vedio dan menaik turun di Facebook, Blogs dan Instagram. Antara pranti yang populer digunakan mengikut budjet adalah smart phone, camera digitel, DSLR dan vedio cam. Bagi aku aku lebih suka mengunakan smart fon dan DSLR, qualiti gambar yang lebih baik dan mudah dibawa kesana kemari.




Kali ini aku menambah koleksi pengalaman bercuti dengan mengunakan SJ4000 camera, camera ala-ala Gopro. Harga yang tidak mahal dan qualiti 90% seperti Gopro. Gejet type ini sudah lama bertapak di Malaysia Cuma akhir-akhir ini ia lebih populer. Dengan uplikasi Underwater, WIFI dan sebagainya.

SJCAM SJ4000 WiFi 1080P Full HD Action Camera Sport DVR



Adalah sebuah pranti camera type action camera yang didesign untuk bersesuian dengan keadaan yang lasak seperti underwater berhabuk dan sebagainya. Antara ciri peranti camera SJ400o ini adalah.

  • NTK96655 + AR0330 solutio
  • Wi-Fi Function, the user can operation or review via Android or for iOS Device
  • Mini appearance, diversified colors available
  • A water-resistant casing that allows you to film fascinating water sports
  • Multiple photo shooting modes: Single shot, Snapper
  • Multiple video recording formats: 1080P 720P WVGA
  • Water-resistant up to 30 meters under waterHigh definition screen that displays and replays fascinating videos recorded
  • Support HDMI HD output function
  • Support web camera function
  • Detachable battery that is easy to replace and prolongs your cameras service life
  • Support storage cards up to 32GB maximum(Micro SD Card Class6 Above,Not included in packag.




Pengalaman Pulau Tioman.









video

Isnin, 25 Mei 2015

DETOX/Infused Water?

Tak tahu lah ini adalah trend terbaru bagi mereka2 yang menjaga kesihatan badan dalaman dan luaran atau aku je yang sudah ketinggalan zaman, apa2 pon menarik idea DETOX water ni. Ianya memberi altenatif baru bagi kita mengekalkan quantity air dalam badan tanpa mengambil sebarang kandungan minuman yang mengandungi gula. Nak minum air masak/ mineral mengikut keperluan seharian memang agak membosan kan ialah kan air tanpa rasa.

Idea minuman DETOX ni juga agak sesuai dijadikan bekalan untuk anak2 kita ke sekolah dalam masa yang sama tak perlulah kita risau dengan keseimbangan makanan mereka, anak2 ni susah bebeno hendak makan sayur terkulat2 dibuatnya. Jadi dengan idea detok water ni membantu lah sedikit pengambilan vitamin2 dan hasiat2 yang ada didalam tumbuhan organic.



Sejarah DETOX

DETOX atau premis pembersihan badan adalah berdasarkan pada idea purba kau Mesir dan Yunani ia dikenalai dengan nama autointoxication, dimana makanan yang diamakan boleh membusuk dan mengeluarkan tosin yang membahayakan badan, teori purba Mesir dan Yunani ini disokong pada abad ke-19. Tetapi pendekatan kesihatan berasaskan detoksifikasi ini jatuh dia awal abad ke-20 kerana arus perdana perubatan moden berkembang pesat.

Tetapi pengamalan Detoksifikasi ini terus diamalkan oleh pengamal2 perubatan tradisional sehingga ianya kembali populer ke hari ini.

Detox dan kesan detosifikasi.

Diet detox adalah pelan pemakanan yang mendakwa mempunyai kesan detoksifikasi. Idea umum menunjukkan bahawa kebanyakan makanan mengandungi bahan cemar: bahan-bahan yang dianggap tidak perlu bagi kehidupan manusia, seperti enhancers rasa, pewarna makanan, racun serangga dan bahan pengawet. Ahli-ahli sains, pakar diet dan doktor, manakala umumnya melihat "diet detox" sebagai tidak berbahaya (kecuali keputusan kekurangan nutrisi), sering mempertikaikan nilai dan memerlukan "diet detox", kerana kekurangan bukti sokongan fakta atau rasional akal. Dalam kes di mana seseorang mengalami penyakit, kepercayaan kepada keberkesanan diet detox boleh menyebabkan kelewatan atau kegagalan untuk mendapatkan rawatan yang berkesan.

Diet detox boleh melibatkan mengambil set sangat terhad makanan (hanya air atau jus, sebagai contoh, satu bentuk puasa dikenali sebagai jus puasa), menghapuskan makanan tertentu (seperti lemak) dari diet, atau menghapuskan diproses makanan dan perengsa dikatakan itu. [diet Detox sering kaya dengan serat. Penyokong mendakwa bahawa ini menyebabkan badan untuk membakar lemak yang disimpan terkumpul, melepaskan lemak yang disimpan "toksin" ke dalam darah, yang kemudian boleh dihapuskan melalui darah, kulit, air kencing, najis dan nafas. Penyokong mendakwa bahawa perkara-perkara seperti yang diubah sokongan badan-bau tanggapan bahawa detox diet mempunyai kesan; James Dillard of Columbia University menjelaskan fenomena itu menunjukkan ketosis badan menjalani. Walaupun yang cepat ringkas satu hari tidak mungkin menyebabkan bahaya, puasa berpanjangan (seperti yang disyorkan oleh diet detox tertentu) boleh mempunyai kesan-kesan kesihatan yang berbahaya atau bahkan boleh menjadi membawa maut.

Dari pembacaan saya dari articel sebuah rencana penulisan oleh Putri Nodia dilaman sesawang Berita Satu.com, Jumaat 11 Oct 2013 bertajuk Antioksidan Buah Hilang Jika Dijadikan "Infused Water". Antara yang ditulis

“dr. Inge Permadhi, MS, SpGK mengatakan, bahwa sebenarnya manfaat antioksidan yang terkandung dalam buah justru hilang saat terpapar oksigen. Namun, manfaat mineral pada air putih tetap berpengaruh bagi asupan cairan bagi tubuh.
"Sebenarnya infused water tidak masalah untuk dikonsumsi sebagai penambah selera untuk memenuhi kebutuhan cairan tubuh, tapi dengan catatan tanpa gula. Kalau bicara manfaat antioksidan yang dicari dari infused water saya tidak setuju, karena jika bertemu oksigen justru antioksidan hilang," ujarnya di Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia, Salemba, Jakarta, Kamis (10/10).
Menurut Inge, buah lebih baik jika dikonsumsi langsung ketimbang dijadikan infused water. Sebab, buah yang dijadikan infused water bisa saja terkontaminasi oleh air yang digunakan.

"Misalnya saja apakah airnya itu diletakkan di wadah yang bersih atau tidak. Buah dan alat yang dipakai benar-benar steril atau tidak. Ini harus diperhatikan," jelasnya merinci.

Inge juga menyarankan, sebaiknya mengonsumsi air putih dengan cara yang biasa, yakni dengan langsung meminumnya. Kandungan mineral dalam air putih justru tak kalah pentingnya bagi tubuh.

"Air tanpa tambahan apapun sudah termasuk zat makro esensial, jadi buat apa repot-repot dicampur ini itu. Buah juga lebih bagus jika dimakan langsung, karena zat gizi yang dikandungnya masih utuh," tutupnya.”


Setuju dengan articel ini, saya berpendapat agar selain kita menjadikan infused water ini sebagai hidangan harian kita kita juga jangan meningalkan terus untuk mengambil bahan organic ini terus untuk mengimbangi lagi keperluan nutrisi didalam badan kita

Penyediaan Infused water/ Detox

Sebelom kita menyediakan infused water ini kita fahamai dulu makna infused, Infused bermakna peresapan, seduhan, penanaman, percampuran, infusi dan kata sama makna yang lain. Ianya di pangil Infused atau detox kerana cara penyediaan minuman ini adalah dengan merendam bahan2 organic seperti buahan dan sayuran didalam air bersih dalam waktu2 yang tertentu, untuk memberikan kesebatian rasa bahan miniral bahan organic tadi didalam kandungan air tadi.

Kebiasaan bahan organic seperti buah2an dan sayuran yang digunakan adalah terdiri dari manga, Strawberi, Anggur, Barrie, epal, Limau dan lain2 lagi. Mana kala untuk sayuran pula yang paling popuker adalah timun.

Selain dari buahan dan sayuran ada antara pengalam juga menambahkan herba2 sebagai penambah rasa, antara herba yang populer digunakan adalah seperti daun pudina, basil, kayu manis dan madu.


Penyimpanan

Setelah semua bahan tadi disatukan ia hendaklah disimpan dengan bekas yang bertutup, disimpan di dalam ruang bersuhu bilik atau didalam peti sejuk selama semalaman sebelom di konsumsi. Selalunya ia dapat bertahan selama seminggu, pengalam pengamal infused water atau detox water agar minuman ini seharusnya di konsumsi sebelom seminggu dan lagi baik selepas eraman selama semalaman. Ini kerana bahan organic tadi akan bertukar dari proses serapan kepada proses pereputan, proses pereputan ini amat bahaya kerana bahan organic ini tadi akan menghasilkan toxsid dan mungkin amat bahaya jika di konsumsi.

Akhir kata, Yang terpenting adalah menjaga kebersihan dari air dan buah yang digunakan agar manfaat infused water bisa dirasakan secara maksimal. Manfaat infused water memang baik untuk tubuh karena semua bahan yang digunakan akan diserap oleh tubuh untuk diambil nutrisinya. Tapi akan lebih baik lagi jika konsumsi minuman ini dieringi makanan empat sihat lima sempurna lainnya agar nutrisi yang diterima tubuh juga menjadi sempurna. Menjalankan gaya hidup sehat juga akan membantu infused water bekerja secara maksimal sebagai nutrisi alami bagi tubuh. Semakin banyak nutrisi yang diterima semakin baik bagi kehidupan. Manfaat infused water akan menjadi salah satu minuman menyehatkan dan menyegarkan bagi kita semua.

Contoh-contoh resepi Detox water.