Isnin, 13 Februari 2012

Pinky-minki, Nutty Muffin

Ha..ha... sambil tulis blog, sambil makan kek pisang wife aku buat.  Hari ini tak tahu kenapa aku agak pinky-minki, asyik nak memasak saje. Siang tadi aku menghidangkan wife dan anak-anak aku mee udang dan malam ni pulak rajin pulak aku layan buat Muffin. Biasa la macam yang aku cakapkan diposting aku tadi, yang aku memang berhobikan memasak...ikut mood.


Contoh nya hari ini bukan satu jenis masakan tapi dua jenis...mee udang dan nutty muffin. Mungkin minggu ini aku terlebih layan rancangan 706 astro....he.... Resepi Muffin ni aku dapat dari bloger yang terkenal dengan masak-memasak nya ... ....lain tak bukan Che mat gebu. Sebenarnya aku first time bukak blogs abang Che mat ni....aku bukak ni pun wife aku yang bagi tahu...em....terima kasih bang Che mat, saya mintak resepi abang Che mat boleh. Tapi aku tak lah tiru bulat-bulat resepi abang Che mat ...aku gubah dan olah sedikit mengikut selera aku waktu sekarang ni...


Anak-anak aku layan aku masak...sangup tak tidur nak makan hasil air tanggan bapak dia...hu....berbanga aku hasil masakan aku di makan. he..he....sebenarnya kalau mereka tak suka pun aku paksa..jadi memang dimakan lah........jangan takut tak berlebih punya.....k lah layan gambar jom....


Nutty Muffin

90 gram mentega
70 gram gula halus
110 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
(*digaul rata dan diayak)

1 biji telur gred A
50 ml susu segar
3/4 camca teh esen vanilla
1 camca teh almond flavor

Kekacang:-

Badam kisar, Biji badam, Biji walnut, Biji hazel
Cincangan kacang badam ikut suka
(beli je kat pasar raya)

Proses:
Panaskan oven pada suhu 180C, dan sediakan muffin cup.
Putar mentega dengan gula halus hingga sebati.
Masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati
  Akhir sekali masukkan esen vanilla dan almond flavor, kacau rata. Paipkan 3/4 penuh dalam muffin cup tadi. Tabur cincangan badam dan kekacang atasnya.
Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...
~sekian~

3 ulasan:

  1. memasak la pulak....sejak duamenjak naik byk ni...aleh bidang terus...

    BalasPadam
    Balasan
    1. InshaAlla akan ada blog masakan....tunggu...
      minggu pinki minki.....basa la hormon berubah.

      Padam
    2. http://loyangtembagaayah.blogspot.com/

      Padam