Jumaat, 24 Februari 2012

Mangapa kita sentiasa berpaling?

Ha..ha... sambil tulis blog, sambil makan kek pisang wife aku buat. Alhamdulilah hari ini aku bersembahyang jumaat di surau Tabung Haji. selain dengan bersolat jumaat aku berkesempatan untuk mengikuti demonstrasi yang di ketuai oleh Ustaz Nasrudin Hassan. Demonstrasi kali ini bertujuan untuk mengutuk keras dan menyerahkan tindakan jahat dan cuai tentera Amerika Syarikat yang membuang dan membakar al-Quran yang diambil dari perpustakaan penjara di Pangkalan Udara Afghanistan, kelmarin. Hari ini juga bertepatan dengan hutbah yang disampaikan oleh hatib bertugas iaitu " Musuh Islam yang nyata yahudi dan mereka yang membenci islam".

Afghan men shout anti-U.S slogans during a protest in Kabul [Reuters]
People display burned copies of religious books and Qurans, by the al-Hijaz Mosquehttp


Malaysian protesters marched towards the US embassy in the capital
 Mendengar hutbah ini sudah menaikan semangat yang kuat aku dan jemaah yang hadir, betapa keji dan rakus nya puak-puak yahudi dan sekutunya untuk menghancurkan umat islam. Ini lah sikap yahudi yang telah dirakam kan oleh Allah s.w.t didalam al-quran dan benarlah betapa sombongnya mereka (yahudi).
Kecuali bagi mereka yang kemudian masuk Islam dan memegang janji.

“…kecuali jika mereka berpegang kepada tali (agama) Allah dan tali (perjanjian) dengan manusia…” (QS. Ali Imran 112).

Sebagai bukti dengan kesombongan kaum-kaum yahudi dan sekutunya Allah s.w.t berfirman:

Sesungguhnya kamu (Bani Israil) akan membuat kerosakan di muka bumi ini dua kali dan kamu pasti akan menyombongkan diri dengan kesombongan yang besar. Maka apabila datang saat hukuman kejahatan yang pertama dari kejahatan itu, Kami mendatangkan kepadamu hamba-hamba Kami yang mempunyai kekuatan besar, lalu mereka mencarimu keluar masuk kampung ke seluruh negeri. Dan itulah ketetapan yang pasti terlaksana” (QS. Al Israa’ 4-5).

 Sehingakan mereka (yahudi) dilaknat oleh Allah s.w.t.

“…lalu ditimpakanlah kepada mereka (kaum Yahudi) nista dan kehinaan, serta mereka mendapatkan kemurkaan dari Allah. Hal itu terjadi karena mereka selalu mengingkari ayat-ayat Allah dan membunuh nabi-nabi tanpa alasan yang benar…” (QS. Al Baqarah 61).

“Maka, Kami lakukan terhadap mereka beberapa tindakan (melaknat dan mengutuk mereka) disebabkan mereka melanggar perjanjian itu dan karena kekafiran mereka terhadap keterangan-keterangan Allah, serta mereka membunuh nabi-nabi tanpa alasan yang benar” (QS.An Nisaa’ 155)

“…yaitu orang-orang yang dikutuki dan dimurkai Allah, di antara mereka ada yang dijadikan kera dan babi…” (QS. Al Maidah 60, lihat pula QS. Al Baqarah 65). 


Kekejaman Israel Terhadap Umat Islam Di Gaza, Palestin

Ini lah musuh kita, umat islam, Lihatlah didada akhbar betapa rakusnya puak ini untuk menghancurkan islam, pembunuhan, penindasan dan persendaan dilakukan. Tahun demi tahun rundingan demi rundingan telah dilakukan untuk menyekat perbuatan kaum dan sekutu yahudi ini tetapi hanya membuang masa. Persoalanya bagai mana kita hendak melawan kaum yang dilaknat Allah s.w.t ini, sedangkan kita masih leka dan alpa dengan kemewahan harta dan sebagainya. 

Untuk menentang dengan cara memboikot product yahudi dan sekutunya pun kita masih tidak mampu. Apa taknya, dengan kempandayan dan kecerdikan puak-puak yahudi yang dikurniakan Allah s.w.t ini menjadikan mereka sombong menghasilkan product-product yang changih ...lihat lah disekitar kita..wadah untuk berhujah ini pun kita mengunakan platform yang mereka (yahudi) cipta. Cuba kita sama-sama fikirkan bagaimana dan macam mana untuk mengalahkan puak-puak yang dilaknat ini?. Bagi aku jawapan nya sudah nyatakan didalam Al-quran. 

Allah s.w.t berfirman:

Dan apabila tiba saatnya hukuman bagi (kejahatan) yang kedua. (Kami datangkan orang-orang lain) untuk menyuramkan muka-mukamu (Bani Israil), dan untuk memasuki masjid sebagaimana musuh-musuhmu memasukinya pada kali yang pertama, dan untuk membinasakan habis-habisan apa saja yang mereka kuasai.” (QS. Al Israa’ 7).

Dan Kami berfirman sesudah itu kepada Bani Israil: ‘Diamlah kamu di negeri ini’. Maka apabila telah datang janji terakhir, niscaya Kami datangkan kamu dalam keadaan bercampur baur.” (QS. Al Israa’ 104).

Sabda Rasulullah SAW perlu kita renungkan:

Belum akan tiba kiamat sehingga kaum muslimin memerangi kaum Yahudi. Kemudian mereka akan diperangi oleh kaum muslimin sehingga batu dan pohon sampai berkata: ‘Hai kaum muslimin, wahai hamba Allah, inilah seorang Yahudi tersembunyi di belakangku, datangilah dan bunuhlah”. (Seluruh alam akan berkata begitu), kecuali pohon Al Gharghad. Sebab, sesungguhnya ia (pohon itu) tergolong pohon (simpatisan) kaum Yahudi” (HR. Bukhari & Muslim).

Mengapa kita berpaling dari apa yang telah diajarkan?.
Megapa kita tidak mengamalkan Al-quran dan sunah nabi S.A.W sebagai panduan cara hidup?.
Adakah kita juga adalah termasuk dari golongan-golongan yang sombong? (mintak dijauhkan Allah).

Bagi menjawab semua persoalan dan tindakkan yang perlu diambil sudah tentu kita kena berpatah balik melihat sirah perjalanan junjungan kekasih Allah (Nabi Muhammad S.A.W) dan menjadikan Al-Quran dan hadis sebagai pegangan kita tidak kira dari faktor ibadah mahupun kehidupan harian kita. 

Aku disini ingin mengigatkan diri aku, kelurga aku dan sahabat aku semua marilah kita kembali kepada Al-Quran dan hadis dan memperlengkapkan diri kita dan keluarga kita untuk terus meletakkan Al-Quran dan hadis R.A.W sebagai cara hidup harian kita sehingga sampai janji Allah nanti: Allah hualam.

.Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya. amin


~sekian~
Rujukan:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan