Ahad, 29 Disember 2013

Makanan tinggi protein

1. Telur ayam

Telur secara keseluruhan menyediakan kandungan protein yang tinggi kira-kira 6-8 gram setiap telur, dan juga kaya dengan vitamin, besi, zink dan kalsium yang menjadikan telur sebagai salah satu makanan yang paling lengkap makanan untuk otot.

2. Dada ayam

Bagi setiap 100 gram dada ayam anda akan mendapatkan 30 gram protein, dengan lemak yang minimum. Makanan ini agak murah, mudah untuk dimasak dan boleh dihidangkan dalam banyak gaya yang berbeza. Yang terbaik panggang je tanpa minyak..

3. Minyak ikan

Minyak ikan mempunyai anti-radang yang membolehkan badan anda untuk pulih lebih cepat daripada senaman berat. Ini bermakna bahawa anda boleh bersenam lebih kerap. Apatah lagi, minyak ikan juga mungkin mempercepatkan metabolisme anda. Jadi, anda akan bukan sahaja dapat membina otot, tetapi juga membakar lebih banyak lemak.

4. Daging
Daging lembu tinggi dengan Omega-3 asid lemak, tinggi dengan lemak tepu yang baik, dan dimuatkan dengan 400 peratus lebih vitamin A (sebagai beta karotena) dan vitamin E.

5. Oat
Oat menyediakan campuran karbohidrat, serat, protein, mineral dan vitamin. Membantu dalam mengeluarkan lemak dalam makanan yang diambil. Juga bagus untuk jantung

6. Nenas
Nanas adalah sumber makanan yang kaya dengan enzim protein mencerna dinamakan bromelein. Ia juga telah dibuktikan dapat mengurangkan keradangan otot, menjadikan ia satu tambahan dimakan selepas senaman anda.

7. Bayam (Spinach)
Sapa pernak tengok kartun popeye angkat tangan!!.. Bayam sebenarnya memang bagus untuk otot. Penyelidik di Universiti Rutgers (2008) menunjukkan bahawa phytoecdysteroids yang terkandung dalam bayam boleh meningkatkan pertumbuhan otot sehingga 20 peratus. Terkejut? Apa lagi rajin-rajin la makan sayur..

8. Susu Coklat
Susu coklat boleh membantu anda membina otot dengan lebih baik. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Pemakanan Sukan dan Metabolisme Latihan, susu coklat adalah berkesan sebagai minuman sukan meningkatkan output jumlah latihan dan melambatkan keletihan

9. Kacang badam
Perkara-perkara besar boleh datang hanya dalam pakej kecil. Badam menyediakan sumber yang baik untuk protein dan lemak, tetapi ia adalah vitamin E yang paling bermanfaat untuk otot anda. Antioksidan yang kuat melawan radikal bebas dan membantu anda pulih lebih cepat daripada latihan anda.

10. Ubi keledek
Karbohidrat adalah nutrien penting untuk badan anda, dan mereka juga membantu anda menambah pada otot tambahan. Keledek adalah salah satu pilihan yang lebih sedap dan lebih mudah untuk menambah kedai tenaga dan menjana proses pembinaan otot. Selain itu, ia penuh dengan vitamin dan mineral untuk membantu anda mengekalkan paras gula darah yang normal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan