Khamis, 23 Oktober 2014

Gewang (Lure)Topwater (Permukaan)
Gewang jenis ini berfungsi di atas permukaan air seperti Popper dan gewang jenis Pensil.

Floating (Terapong)
Gewang jenis ini akan berada didalam air semasa dikarau dan ia akan terapongke permukaan air apabila karauan berhenti.Suspend
Gewang jenis ini pula akan berada di dalam air semasa dikarau, tetapi apabila ianya berhenti dikarau ia akan berada di posisi tetap dan akan akan terapong dan tidak akan tengelam.

Sinking (Tenggelam)
Gewang ini juga akan berada didalam air apabila dikarau, tetapi akan tengelam ke dasar jikalau ianya berhenti dikarau.

Deep DivingMinnow (Selaman Dalam)
Gewang jenis ini pula akan menyelam lebih dalam mengikut spesifikasi yang dibuat oleh pengeluar. Jenis ini mudah dikenali dengan melihat lidah (Bib) yang panjang. Semakan panjang lidah gewang tersebut semakin dalam gewang ini mampu menyelam.

Vibration (Bergetar)
Gewang ini selalunya tidak mempunyi lidah (Bid). Apabila dikarau gewang ini akan bergetar. Kebanyakkan model jenis ini adalah jenis tenggelam (singking) apabila ia berhenti di karau.

Jig/Metal Jig/Micro Jig
Aplikasi gewang ini pula berlainan sedikit dengan yang lain, dimana jenis nini akan dibiarkan tenggelam ke dasar dan kemudian dikarau ke atas sambil dihenjut-henjut agar kelihatan anak ikan yang sedang tercedera. Jenis ini sesuai untuk memburu ikana di perairan yanag dalam dan juga boleh digunakan di tempatbyang cetek.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan